fredag 9 november 2012

Mumsiga mandelkringlor

 Jag är mycket förtjust i småkakor, men bakar inte det så ofta...det bara blir inte. Egentligen är det både enklare att göra och lättare att spara än mycket annat man bakar. det behöver ju knappt tina när man tar ut dem från frysen (det kanske är en liten nackdel i så fall...hmm enkelt att öppna frysen och äta direkt?)
 Ett ganska enkelt recept på riktigt goda kringlor:
300gr grovt riven mandelmassa, blandas med 150gr rumsvarmt smör till en jämn smet.
Blanda ner 2,5 dl vetemjöl. Låt degen vila i kylskåpet ett par timmar. Rulla lillfinger smalt och skär i ca 15cm långa bitar, forma kringlor och lägg på plåten (man får ha lite tålamod...degen kan ha lite svårt att hålla ihop). Pensla med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda ca 15 min i 150 grader varm ugn.


Jul tassetter,  säsongens första narcisser.... vackra och doftar...ähh gott...eller häst? Jag tycker om lukten av häst, så för mig doftar de gott :-))

Hoppas ni får en härlig fredagskväll!

torsdag 8 november 2012

Grönt är skönt

 Vacker och lite annorlunda är den här amaryllisen, så spröd. Det gör den lite mindre Julig tycker jag. Längre fram kan jag tänka mig mörkröda med tallkvistar, eller vita för den delen..... men just nu känns det här alldeles lagom:-))


 Det här är min älsklingsväxt här hemma just nu. Den är stoor, och burrig och grenarna snor in sig i varandra.  På håll ser den ut som en vanlig "plättar i luften"eller Muhlenbeckia (rätt stavat?).


Men, tittar man närmare ser man att bladen har en annan form...."violiner på tråd". Den här växten hittar man mera sällan här hemma i Sverige, och denna är också odlad i Danmark i ett växthus utanför Köpenhamn. 
Inhandlad på supermysiga Floramor och Krukatös i Göteborg (dansk ägarinna:-)), dit kan jag verkligen rekommendera ett besök, om man gillar den danska stilen på växter!
För en gångs skull anstränger jag mig verkligen, den får duscha regelbundet, den bor i vårt kalla sovrum (ja nu känns det ju helt omöjligt att sätta på värmen...för det gillar inte den här plantan), och den har ett stort fat som kan hålla vatten....... den får helst inte torka ut....

Vill man ha liknande så går det faktiskt jättebra att köpa ett par tre krukor med vanliga plättar, ta ur dem ur sina plastkrukor och sätta samman dem i en stor lerkruka.......effekten blir den samma, skirt och burrigt på samma gång.
Glöm bara inte bort att vattna!

KRAM


onsdag 7 november 2012

November plock

 Ett axplock från min smyckes produktion, lite gammalt lite nytt.......


Inte ofta jag driftar mig till att vara framför kameran...hellre bakom. Den här bilden tog min dotter för några veckor sedan. Avril den linslusen är också med :-)) Man kan tycka att hon borde vara nöjd efter att ha deltagit i TV8:s Antikjakten..... Ni har väl inte missat vårt eminenta gästspel i 2:a avsnittet?

För första gången på länge känns det ok att det är mörkt.....hmm ja, kan ju bero på att vi precis gått in i November månad och har hela fyra månaders mörker framför oss...

Känner att det är dags att ta en kasse och en sekatör med sig ut i storskogen och samla lite material. Det är visserligen blött, men bättre det än fruset...då är mossan omöjlig att plocka.
Att plocka in grönt från skogen är det mest Juliga tycker jag......och varför vänta till December? Första Januari vill jag ju helst slänga ut hela klabbet :-))

Fyra förpackningar med jättefina tulpanlökar ligger i källartrappen  och blänger på mig varje gång jag passerar.....-ja just det....dom skall jag ju gräva ner....snart (helst innan marken fryser).

Jag får dementera ett tidigare inlägg om att återöppna butiken.....jag behåller min bloggshop dock, och kommer att uppdatera den lite av och till. Var inte blyga för att ta kontakt om ni är köpsugna:-))
Jag vågar inte uttala några löften om hur ofta jag skall uppdatera bloggen, jag brukar vara så dålig på att hålla dem. Men jag skall verkligen försöka ta mig i kragen!

Ha en skön onsdagskväll!